Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

 

 
544663_292492677499857_1435749270_n.jpg

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
"Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo" Iz 9,1
 
 

Náš spolek LAMPA, z. s. vznikl jako Občanské sdružení již v roce 2011 na základě cest plných překvapení na Spiš na Slovensko. Zde jsme se setkali především v romských osadách s báječnými znovuzrozenými křesťany, kterým Bůh od základů změnil životy. I nám tato setkání změnila nejen životy, ale také pohled na naše romské spoluobčany. Setkáváme se s nimi, navštěvujeme je a toužíme po tom, aby tito lidé poznali, že je máme skutečně rádi a že jim chceme pomoci zlepšit kvalitu jejich života jako minority. S postupem času se naše práce nesoustřeďuje pouze na Romskou komunitu, ale na pomoc potřebným jako takovým. Našimi klienty jsou senioři, tělesně postižení, osoby bez domova, děti, mládež, ale i celé rodiny, kteří jsou jakýmkoli způsobem vyloučeni ze společnosti nebo ohrožení vyloučením a chudobou.

Začali jsme přednáškami a prezentacemi o změnách životů na Spiši.V době začátků jsme pořádali nejen toto, ale také výstavy fotografií v různých institucích.
V roce 2012 vzniklo Komunitní centrum pro děti a mládež LAMPA a od 1.6.2013 jsme začali poskytovat sociální služby Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Mimoni a Terénní programy v Mimoni a okolí. Kromě NZDM v Mimoni pod jeho hlavičkou fungovalo od června 2014 také NZDM na Ploužnici. Tento Klub LAMPA na Ploužnici byl od 1.5.2016 samostatnou jednotkou samozřejmě pod hlavičkou LAMPY, z.s. Denně naše centra navštěvovalo kolem 40 dětí  převážně z vyloučených lokalit v Mimoni a na Ploužnici. Od 1.5.2016 jsme měli v rámci individuálního projektu také zaregistrovanou sociální službu SAS - Sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi.
Již od roku 2013 také spolupracujeme s Potravinovou bankou v Liberci a tak máme možnost pomáhat i jinak. Potraviny rozdělujeme na základě potřebnosti.
 
Rok 2020 byl pro nás velkým zlomovým rokem. Skončili nám individuální projekty na NZDM a SAS a my se rozhodli, že budeme pokračovat pouze s terénními programy. Změnila se tak i naše cílová skupina klientů, kam jsme po zkušenostech z NZDM zařadili kromě dospělých i mládež od 15 let. 

Náš spolek byl a je založen na křesťanských principech. Název LAMPA se odvíjí od našeho motta podle biblického textu:

" Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo" Iz 9,1


č.účtu pro případné dary 205618920/0600


za LAMPU děkují Romana a Jirka Hanzlovi